
SUROVINY:
- 20 plátků kotlety
- 80 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 4 cibule
- 20 pepřů, 8 nových koření, 5 bobkových listů
- špetka soli
- voda, ocet nebo vývar
- 4 krabičky smetany ke šlehání
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- trocha cukru
Zeleninu a cibule podusíme na másle. Zvlášť uvaříme 20 pepřů, 8 nových koření, 5 bobkových listů a špetku tymiánu – přecedíme a přidáme k podušené zelenině. Plátky kotletky osolíme, dáme s podušenou zeleninou a odvarem z koření do tlakového hrnce asi na půl hodiny dusit (podle potřeby přidáme vodu, aby maso bylo ponořené). Potom maso vyndáme, k zelenině přidáme trochu polévky (vývaru) nebo vody, trochu octa nebo citronovou šťávu, krátce povaříme, poté přidáme smetanu ke šlehání smíchanou s hladkou moukou, asi 10 minut povaříme, přecedíme a podle chuti osladíme cukrem nebo okyselíme a nalejeme na plátky masa. Podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme plátkem citronu a brusinkami.
Přidejte odpověď